Temahaver

Humlemagasinets temahaver

Numre i parentes referer til oversigtskortet.

Prinsesse Marie Haven (1)

Prinsesse Marie Haven blev i 1999 indviet af Prinsesse Maries oldebarn Prins Erik af Bourbon-Parma i anledning af Humlemagasinets store kulturhistoriske udstilling om Prinsesse Maries liv og kunst. Haven blev anlagt som fransk parterrehave med taks, buksbom og berleburgroser. De små buksbomhække blev ramt af en svampesygdom og blev i 2016 udskiftet med Ilix.

Gammel have (2)

Gammel have med blodbøg og kongekrone er den oprindelige have der lå omkring ejendommen og er fra 1908. På plænen knejser den store gamle blodbøg. Om foråret dækkes plænen af tusindvis af erantis, vintergækker og dorthealiljer. Mod vejen er haven afgrænset af pæoner og lavendel samt formklippede buksbom. Midt på plænen ses en Nevada-rose og Kongekronen, som udsmykkes med lyskæder til jul.

Gammel skovhave (3)

Gammel skovhave (3) dannede oprindeligt grænse mod de bagvedliggende marker, som senere er inddraget som en del af de mange temahaver. Om foråret blomster ramsløgene, der er kendt for den karakteristiske duft.

Humlehave (4)

Humlehave blev anlagt i 1991 og er med sine 42 stænger blandt de største humlehaver i Danmark. Haven er anlagt i 2 bede omkranset af lavendelhække. Haven prydes desuden af blå iris og silkepæoner. To hjørner er beplantet med bøgelysthuse. Langs siderne er plantet apotekerroser (Rosa officinalis). I hjørnet mod Rododendronhaven findes et lille haverum af lindetræer med bænke og et bord af en gammel møllesten.

Engelsk Cottage have (5)

Engelsk Cottage have (5) viser en typisk engelsk mindre have, som blev anlagt i 1994.​

Æblehave (6)

Æblehave blev anlagt i begyndelsen af 1994. Den tidligere frugtplantage på markerne omkring bygningerne var blevet ryddet i 1972 for efterfølgende at blive dyrket med korn, og det var derfor naturligt at anlægge en æblehave. Alle æblesorterne skulle være gamle fynske sorter og de 30 forskellige gamle æblesorter blev fundet hos en tidligere frugtavler fra Balslev, som gennem mange år havde cyklet rundt på Fyn og indsamlet de gamle æblesorter fra haver og plantager.

Han var i besiddelse af over 100 sorter og forærede 30 forskellige podekviste, som han podede på de grundstammer, som Humlemagasinet havde anskaffet. Mellem æbletræerne er plantet hårdføre fuchsia.

Rhododendronhaven (7)

Rhododendronhaven blev anlagt i 2007 med en lille dam i midten. Forskellige storme har været lidt hårde ved de beskyttende træer.​

Lang græsgang (8)

Lang græsgang (8) er 140 m lang og afgrænset af bøgehække. Langs siderne findes klippede taks og roser. Anlagt i 2001. ​I den øverste ende af græsgangen pynter det hvide lysthus. I modsatte ende knejser en stor havekrukke indkøbt i England.

Landbohave (12)

Landbohave med det lille, karakteristiske røde bindingsværkshus med stråtag blev indviet den 16. juni 2013 i forbindelse med Åben Havedag med ca. 1900 gæster. Den lille landbohave har været på bedding i mange år.

​Ved køb af et stråtag på et midlertidigt træskelet var begyndelsen taget til landbohuset. Realdania st’ttede etableringen med fondsmidler, men der gik fire år, inden man fik fondsmidler, så hele projektet kunne gennemføres. I 2014 blev det lille skur udenfor haven bygget.

Ewalds høj (14)

Ewalds høj blev anlagt som udsigtshøj af opgravet jord fra den genetablerede sø i 2004. Den spiralformede høj er det højeste punkt i Harndrup. Fra den lille bænk kan man nyde den flotte udsigt over haverne og Harndrup by. Højen har navn efter digteren Johs. Ewald, idet Peder Pedersens tip-tip-tip oldemor Anna Hedevig var Johs. Ewalds muse på Rungsted kro.

Solurshave (17)

Solurshave med georginer anlagt i 2007. I haven udplantes flere hundrede knolde hvert forår. I haverne findes over 25 forskellige slags georginer. De forskellige små græsgange fører ind til et lille bed med et solur. Langs stierne findes tre bænke, der er omkranset af brombærranker.

Rosenhaven (20)

Rosenhaven er oprindeligt anlagt i 2001 i parterrestil med 8 forskellige David Austin roser. I dag består rosenhaven udelukkende af roser fra rosenforædleren Rosa Eskelund. I centrum af haven står et jernlysthus med hvide klatreroser. I 2014 blev de oprindelige hække af buksbom ramt af en svampesygdom og blev derfor udskiftet med ilix. Disse er i dag udskiftet med lavendler.

For enden af haven står en stor stenbænk fra Haddenstone i Englang.

Dronning Ingrid Haven (21)

Dronning Ingrid Haven blev indviet 27. marts 2010 til minde om Dronning Ingrid i forbindelse med udstillingen ”Dronning Ingrid og Bernadotterne”. Dronning Ingrids monogram er dannet af små buksbom. Først blev et Dronning Ingrid-monogram plantet, og efterfølgende blev der bygget en mur med fontæne som afslutning. Haven blev anlagt i tre niveauer. En kæmpestor ”døbefont” er placeret lige uden for Dronning Ingrid Haven.

Sø og ruin (26)

Søen ”Langkæret” blev genetableret i 2004. Den opgravede jord blev anvendt til etablering af den nærliggende Ewaldhøj. I 2014 blev en ruin bygget ved søbredden, og den blev et af de største og dyreste projekter i haven. Ruinen har været et ønske i mange år, og igen kom inspirationen fra England, hvor mange engelske romantiske parker og haver har en ruin som et dekorativt indslag.

Ruinen er bygget af kampesten samt munkesten fra den nedrevne herregård, Billesbøllegården. Desuden er der brugt sten fra den nedrevne gamle Harndrup Skole. Som dekoration på ruinen ses en gammel vase og to ørne, der er udformet i sandsten. Vase og ørne er en gave fra et grevepar, der ejer slottet Waidhofen i Østrig.