Humlemuseet

Historien bag Humlemuseet

​I 2001 åbnede Humlemagasinet et lille Humlemuseum i en nedlagt garage for at fortælle om stedets historie gennem 100 år.

I 2004 åbnede det nuværende Humlemuseum i et mere tidssvarende lokale ved siden af Sigfred Pedersen Museet. Da museet fik større lokale, blev der også plads til en stor samling af danske og udenlandske øl.

Vestfyens Humlemagasin blev etableret i 1899, men stifteren Johannes Kristensen fik – på grund af sin unge alder (22 år) – først næringsbrev i 1900. Humle blev i stort omfang dyrket på Fyn og især på Vestfyn, hvor mange små gårde havde humlehaver. Hurtigt påbegyndte man også import af humle fra udlandet for at dække efterspørgslen.

Under de to verdenskrige var det ikke muligt at få humle fra udlandet, og for at opretholde aktiviteterne begyndte man at opkøbe dansk tobak, som blev videresolgt til C. W. Obels Tobaksfabrik. I museets montrer kan man danne sig et indtryk af omfanget ved at kigge på de udstillede afregningsbilag. Der var tale om enorme summer.

I begyndelsen af 1950’erne begyndte firmaet at handle med glasemballage. Senere blev sortimentet yderligere udvidet med jordbærbakker.

I 1984 ophørte Vestfyens Humlemagasin som selvstændig virksomhed og blev lagt under Butik Peder, der var blevet etableret af Peder Pedersen i 1977, men først i 2003 ophørte de sidste aktiviteter relateret til humle.

Da man begyndte at anlægge nye haver, var det naturligt at anlægge en humlehave som en af de første haver. Når man kører ind på P-pladsen, kan ikke undgå at se de høje rafter, der bærer humlerankerne.

Hvis man vil vide mere om Harndrupegnens og Humlemagasinets historie, kan det anbefales at købe bogen ”Fra Rungstedlund til Humlemagasinet”, der blev udgivet i 2015 i anledning af Humlemagasinets 25 års jubilæum som udstillingssted. Bogen kan købes i butikken.​