Sigfred Pedersen museet

Historien bag Sigfred Pedersen museet

Den 10. marts 2003 – på 100 årsdagen for digteren Sigfred Pedersens fødsel på Dalagergård i Harndrup – indviede amtsborgmester Jan Boye og digterens datter Lærke Sigfred Pedersen, de nye istandsatte museumslokaler i Humlemagasinets tidligere frugtbygning, hvor der udstilles effekter om Sigfred Pedersens liv.​

Sigfred Pedersen blev født i 1903 som søn af gårdejer Lars Pedersen og Karen Larsen. Han tog præliminæreksamen fra Brenderup Realskole og blev i 1923 student fra Odense Katedralskole. I 1931 færdiggjorde han sin uddannelse som cand. polit. (statsvidenskab). I perioden 1930-31 var han ansat som journalist ved Nationaltidende og fra 1933-35 var han litteraturanmelder ved BT.

I 1933 giftede Sigfred Pedersen sig med Birthe Marie Petersen fra Kerteminde, og sammen fik de børnene Birthe og Claus. I 1943 blev han gift med Else Bloch Sørensen. De fik to børn, Lærke og Vibe.

Sigfred Pedersen opholdt sig meget i Nyhavn, hvor værtshusene og omgivelserne gav ham inspiration til de mange viser og digte. I 1927 debuterede Sigfred med ”Forårets viser og Sommerens Vers” og derefter fulgte et hav af viser og digte. Blandt de mest kendte ”Nu går våren gennem Nyhavn”, ”Katinka, Katinka, luk vinduet op”, ”Nu lokker atter de lange veje.” og ”Tørresnoren”. Desuden arbejdede han som skuespiller og restauratør, og drev i starten af 40’erne Wessels Kro.

Fra 1949 skrev Sigfred også historiske romaner, ”Viking”,” Drømmen om “Vinland” og ”Vinland det gode”. I 1956 udkom ”Thyra Danebod”.

​Et stort udvalg af hans mange produktioner kan ses i museet. Mange af effekterne stammer fra Sigfred Pedersens niecer og nevøer samt fra “Den syngende Maler” Børge Larsen, der er fra Harndrup. Desuden har Humlemagasinet leveret en del materiale. Den syngende Maler optrådte i mange år med Sigfred Pedersens viser, ligesom han fortalte anekdoter fra Sigfreds liv. Børge Larsen døde den 9. april 2020.

​Inden sin alt for tidlige død den 2. december 1967 opnåede Sigfred at blive udnævnt til Ridder af Dannebrog, og han blev portrætteret på TV af Svend Pedersen.

Gyldendals pladeselskab, Exlibris, udgav i forbindelse med Sigfred Pedersens 100 års fødselsdag d. 10. marts 2003 en CD med titlen “Nu går våren gennem Nyhavn” til Sigfred Pedersen minde. En lang række kunstnere medvirkede på denne CD, bl.a. Povl Dissing, Erik Grip, Dræsinebanden m.fl.

Ved indgangen til museet er opsat en mindetavle for Sigfred Pedersen. Tavlen er udført af billedhuggerne Eiler Madsen og Keld Moseholm.​

Udsendelse fra TVDot​

TVDot lavede i 2017 en udsendelse fra Sigfred Pedersen Museet i Harndrup, hvor Den syngende Maler alias Børge Larsen fortæller om Sigfred Pedersen.

Udsendelsen kan ses her: TVDot – Sigfred Pedersen.

Stemningsfyldte arrangementer

I Humlemagasinet synger man traditionen tro nogle sange ved de forskellige arrangementer. Selvfølgelig er en af de mest anvendte sange digtet af Sigfred Pedersen, nemlig ”Hvornår er det dejligst i Danmark” med musik af Kjeld Jørgensen.

I Humlemagasinet synger man traditionen tro nogle sange ved de forskellige arrangementer. Selvfølgelig er en af de mest anvendte sange digtet af Sigfred Pedersen, nemlig ”Hvornår er det dejligst i Danmark” med musik af Kjeld Jørgensen.